Geen Kunst ?

“Weet je wat ik nou mooi vind?”
“Nou?”
“Ik vind een sterrenlucht prachtig.”
“Ja, wie niet?”
“Ik vraag me dan wel eens af he, is dat nou ook kunst, een sterrenlucht?”
“Tja, daar vraag je me wat. Dan zou je kunst eerst moeten definiëren, wat ik je afraad want er zijn er tientallen, zo niet honderden van, en ten tweede is het toch wel zo dat we over het algemeen kunst zien als gemaakt door mensen. Oké, ze hebben wel eens geëxposeerd met door apen gemaakte schilderijen en bevers kunnen kunstzinnige waterwerken bouwen, maar de essentie is dat een mens iets bedenkt dat er nog niet is en dan maakt.”
“Maar dat kan dus ook een schuurtje zijn of een appeltaart!”
“Ja, nu gaan we wel erg in de casuïstiek en moet ik toch met definities komen, maar je snapt toch ook wel dat het een specifieke waarde moet hebben. Kunst dus. En dan heb je het al snel over verbazing en verwondering, ontroering en verwarring enzo…”
“…En dat geldt dan weer niet voor een sterrenlucht. Ja, wel verbazing en verwondering, maar verwarring…? En het is ook niet door mensen gemaakt. Moeilijk he?”
“Nou, ik vind het niet zo moeilijk hoor. Een sterrenlucht is gewoon prachtig, net als een waterval, of een laaghangende mist over een weiland met staande slapende paarden.”
“Staande?”
“Ja, meestal staan paarden te slapen.”
“Ja, dat is inderdaad een hele kunst, ik zou het niet kunnen.”
“Daar heb je er weer zo één.”
“Hoe bedoel je?
“Zo’n verwarrende interpretatie van het woord kunst. Want bij “geen kunst” gaan we ervan uit dat kunst heel moeilijk en ingewikkeld is. Vandaar de uitdrukking: “Dat is geen kunst. Zo van; Dat stelt niks voor!”
“En?”
“Niet alle kunst is moeilijk en ingewikkeld. Soms kan een mooie foto, precies op het goede moment genomen of een simpele pentekening toch kunst zijn.”
“En wie bepaalt dat dan, is er een pentekening die geen kunst is en vlak daarnaast eentje die dat wel is?”
“Eh…ja, dat zou kunnen. Je moet om te beginnen ervan uitgaan dat het product wel gemaakt is met de bedoeling om iets kunstzinnigs te maken. Dus die appeltaart valt af en een pentekening van je tuin om een nieuw terras aan te leggen ook…..”
“Tenzij ik natuurlijk een heel kunstzinnig terras aanleg.”
“Waar, maar dan zou het terras als kunst worden beschouwd en niet de ontwerptekening ervan. Ingewikkeld he?”
“Ik denk dat ik daarom die sterrenlucht zo mooi vind. Het is geen kunst , er is ook niet iemand gaan zitten met: ‘zo, nu zal ik nog eens even een mooi sterrenluchtje maken.’ En wat ik ook zo bijzonder vind. Alleen als er geen wolken zijn is dat kunststukje te aanschouwen. Enne…..ik bedenk me ook nog dat het zonder een cent subsidie tot stand gekomen is….”

Cees Oosterwijk

«