Kom op mensen. Vakantie voor de deur. Al boeken gekozen? Kies dan voor @Bookaroo, het alternatief voor… https://t.co/78LoNJ68bs

Dit gedacht, dat gedicht Toen was het warm met 22 graden Gingen we lekker pootje baden Likkend aan een ijsje Smeer… https://t.co/R9icgWsjDz

Hart in houtsnippers

Voor de slotdag van de jaarlijkse Cunera week in Rhenen en Amerongen maakte Dichterbijkunst en Monica Boschman het labyrint ‘Hart in Houtsnippers’. Het thema dit jaar van de Cunera week was pelgrimeren. Tientallen wandelaars liepen het labyrint, gelegen op De Hof voor de Andrieskerk in Amerongen.

Cunera labyrintIMG_4916

Het labyrint is een oeroude vorm. De oudste afbeeldingen zijn 6.000 jaar oud. Het labyrint komen we tegen in vrijwel alle culturen en kent vele vormen. Het meest bekend zijn het klassiek labyrint en het labyrint van Chartres. Voor deze gelegenheid legden we het hartlabyrint. Nog steeds lopen pelgrims het labyrint als ‘pas op de plaats’. Mensen die niet in staat zijn om een echte pelgrimage aan te gaan, lopen het labyrint.

Van buiten naar binnen
In een labyrint kun je niet verdwalen. Het bestaat uit een enkel pad dat in een aantal bochten naar het midden slingert. Je loopt een labyrint van buiten naar binnen en ook weer van binnen naar buiten. In het midden is de kern, het hart, het middelpunt. Voor deze gelegenheid was de banier van Cunera in het hart geplaatst. Het labyrint staat symbool voor het leven, voor het levenspad en voor de weg van buiten naar binnen. In een labyrint kun je o.a. rust vinden, mediteren, verbinden, ervaringen verwerken, energie en ideeën opdoen.

Cuneralegende en hart in houtsnippers
In 337 ging Cunera op bedevaart naar Rome met 11.000 meisjes. De terugreis verliep dramatisch. Bij Keulen werden de meisjes overvallen en allemaal om het leven gebracht, behalve Cunera. Zij werd gered door Radboud, de koning van de Rijn. Hij nam haar mee naar zijn ‘Conincs hof’ in Rhenen.

In Rhenen leidde zij een deugdzaam leven en ontfermde zich over de armen door hen voedsel uit het paleis te geven. Radboud vond haar zo betrouwbaar dat hij besloot haar alle sleutels van het huis in bewaring te geven. De vrouw van koning Radboud werd jaloers op Cunera en betichtte haar van diefstal na een gastendiner.

Cunera had de tafel afgeruimd, ‘ende doe (toen) die maeltijt gedaen was doe nam Kunera die spijse van der tafel ende sette se wech op dat sise den armen mocht gheven‘ en zij deed het brood in haar schort om het naar de arme mensen bij de poort te brengen.

De koningin zag haar weggaan en ook dat Cunera haar schort ‘met spijse gheladen’ had. De koningin beklaagde zich daarover bij Radboud. m zijn vrouw te confronteren met haar onheuse gedrag riep Radboud Cunera terug en ze moest laten zien wat ze in haar schort verborg.

Cunera bad tot God om hulp en toen zij haar schort open deed bleek het brood in houtsnippers te zijn veranderd.