De Vindtocht

 

Bijzondere lancering De Vindtocht:
een boek dat je kunt lezen, zien en horen. cover de vindtocht

Op 16 juni ’s avonds vond de mystieke lancering plaats van De Vindtocht, de nieuwe roman van Cees Oosterwijk. De presentatie vond plaats op de Gebbeberg bij Rhenen tegenover het militaire ereveld dat speciaal voor deze gelegenheid ter beschikking was gesteld. Feeërieke verlichting en decor versterkte deze bijzondere locatie waar een sleutelscène uit de Vindtocht zich afspeelt.

De bezoekers werden gefêteerd op een totaalprogramma van literatuur, film, muziek en voordrachten met als thema zoeken en vinden. De burgemeester van Rhenen, Joost van Oostrum verwelkomde iedereen waarna de kunstliefhebbers in een fakkeloptocht een deel van het Grebbeliniepad verkenden. Hoe anders moest de sfeer op die plaats geweest zijn in de meidagen van 1940, waar een van de hoofdpersonen uit de roman zich begeeft. Nadat het blazersensemble Sax & So de avond sfeervol opende, legde Dhr. ir. G. Flieringa, directeur van de Oorlogsgravenstichting in zijn toespraak de verbinding tussen De Vindtocht en de Grebbeberg. Een interview met de auteur, de voordracht van enkele passages uit de roman en een recensie door Piet van Reenen brachten de toehoorders in de ban van het boek. De omfloerste tonen van de saxofoons en klarinet verbonden de verschillende programma onderdelen. Het hoogtepunt van de inmiddels donkerblauw geworden avond, was de vertoning van enkele korte films die deel uit maken van het boek. De verrassing van de avond was de primeur van de speciaal voor De Vindtocht gemaakt compilatiefilm ‘Lost and Found’.  De maker Constant Hoogenbosch lichtte toe hoe hij ‘zoeken en vinden’ in zijn film heeft verwerkt. Onder de klanken van De Vindtochtballade, gecomponeerd en gespeeld door Cees Oosterwijk, bijgestaan door Jeroen Pelgrom en Rob Korteweg werd deze bijzondere boekpresentatie afgesloten.

De Vindtocht, uitgegeven door Prometheus is een bijzonder boek. Niet alleen vanwege de hartverwarmende inhoud en de weergaloze humor van de hoofdpersoon die een niet nader te duiden affectieve stoornis heeft, maar ook omdat het verhaal wordt ondersteund door korte films die integraal deel uitmaken van de inhoud van het boek. Deze vernieuwende aanpak levert overweldigende beelden die vooruitblikken, ondersteunen of je kippenvel bezorgen door een plotselinge herkenning of associatie.

 

« »